Dit artikel in de ik-vorm is gebaseerd op een gesprek met John Buckley, een 59-jarige horlogedealer met kantoren in New York City en New Jersey,

Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door horloges. Aan het eind van de jaren ’90 begon ik te handelen in horloges en horlogeonderdelen in New York. Mijn specialisatie werd vintage exemplaren en moderne horloges van Rolex. Hoewel ik met alle luxe merken ervaring heb, is Rolex mijn favoriet.

In de loop der jaren leerde ik veel over diverse horlogeonderdelen: wijzers, wijzerplaten, horlogekastjes en bandjes. Als mensen zich na twee of drie jaar werkzaam te zijn in deze sector al “expert” noemen, ben ik altijd een beetje sceptisch. Maar met 26 jaar ervaring kan ik wel zeggen dat ik een nep-horloge snel herken. Als ik horloge in de hand neem, gaat er vaak gelijk een lampje branden als er iets niet in de haak is.

De horlogewereld zit vol met grote ego’s en ik ben wat dat betreft waarschijnlijk geen uitzondering. Maar ik ontleen mijn autoriteit mede aan fouten die ik in het verleden heb gemaakt, waarvan sommige behoorlijk kostbaar waren.

In mijn loopbaan heb ik ontelbaar veel nephorloges gezien

Ik krijg regelmatig de vraag hoe iemand een nep-Rolex aan een horlogezaak kan verkopen, zonder dat de winkel het doorheeft. Soms is het een gebrek aan kennis: je zou denken dat een horlogedealer hier verstand van heeft, maar dat is niet altijd het geval.

Ook zijn er gevallen waarbij er veel energie is gestoken in details om de vervalsing zo echt mogelijk te laten lijken. Dat noem ik gevaarlijke vervalsingen en die komen regelmatig voorbij.

Buckley vergelijkt een echt Rolex Daytona-horloge met een namaak in een TikTok-video. Foto: TikTok

Soms sturen mensen mij een Rolex op en als ik vaststel dat het om een vervalsing gaat is dat natuurlijk zuur voor de eigenaar. Van de tweehonderd horloges die ik per maand krijg zit er gemiddeld één vals exemplaar bij.

Onlangs bekeek ik een horloge van een verkoper die online erg populair is. Veel kopers zien een verkoper op het internet met veel volgers en gaan ervan uit dat die betrouwbaar is. Dat is echter niet noodzakelijk zo. Veel van deze verkopers hebben weinig expertise. Je kunt ze niet vertrouwen voor een horloge waar je meer dan 10.000 euro aan uitgeeft.

Dit is de top 5 van dingen waar ik op let als ik een nep-Rolex probeer te herkennen.

1. Mechaniek

Het eerste waar ik naar kijk zijn de schroeven op de armband of op de achterkant van het horloge. Op een namaak-horloge zijn de schroefkoppen en de armbanden minder mooi afgesteld dan bij authentieke exemplaren.

Let goed op of de schroeven precies naar beneden lopen aan de achterkant. Je kunt ook kijken of schroefkoppen hetzelfde zijn afgesteld als aan de bovenkant. Omdat de namaakbedrijven geen aandacht besteden aan details, is dat voor mij een duidelijke rode vlag.

2. Symmetrie

Aan de achterkant van een modern Rolex-horloge, waar de armband en de kast samenkomen (waar het uurwerk van het horloge in zit en waar je de serienummering vindt), past een echte Rolex perfect.

Bij veel namaakhorloges zie je rondom de kast kleine spleten. Het metaal is niet helemaal goed afgewerkt of het horloge ziet er gewoon niet strak uit.

3. Wijzerplaat

De wijzerplaat van een horloge is het moeilijkste onderdeel voor het ongeoefende oog. De details van het lettertype, de plaatsing van de tekst en het lichtgevende materiaal zijn allemaal echtheidskenmerken.

Bij sommige namaakhorloges proberen de makers dit zo goed mogelijk na te bootsen, maar er is altijd wel iets dat hen verraadt. Als je naar een horloge kijkt dat vijftig jaar oud is, waarbij de kast slijtage heeft en de wijzerplaat eruit ziet alsof hij gisteren is gemaakt... dan is de kans groot dat er iets niet klopt.

4. Beweging van de wijzers

De mechaniek van de namaakhorloges werkt anders. Als je Googelt op namaak Rolex-horloges, kun je het verschil zien.

Er is een nieuwe haarveer - de hoofdveer in het balanswiel - die de nieuwere Rolexen hebben. Sommige van de slechtere gekloonde uurwerken hebben dat niet. Als je naar de afwerking kijkt, zie je bij vervalsingen dat ze niet scherp of schoon zijn, of dat de wijzers niet goed lopen.

5. Prijs

Eén van de beste manieren om te zien of er iets mis is, is de prijs. Als je een horloge vindt met een normale marktwaarde van 14.000 tot 15.000 dollar, en iemand probeert het te verkopen voor 8.000 of 9.000 dollar, dan klopt er iets niet.

Meestal is er dan een verkooppraatje, zoals "Ik heb het gewonnen bij een potje kaarten" of "Een vriend op kantoor had geld nodig en verkocht het aan me". Mijn favoriet is: "Mijn oma had het in haar sokkenlade".

Rolex: nep versus echt

Door mijn werk in de markt voor luxe horloges kan ik steeds beter vaststellen of een horloge echt of nep is. Kopers, verkopers en dealers vragen me steeds vaker om horloges te bekijken door foto's te sturen.

Meestal zie ik de inconsistenties meteen, en dan zeg ik: "Het ziet er niet goed uit". Maar als je echt alle details wilt doorgronden, dan moet je dit werk tien tot twintig jaar doen en zelf de ervaring opbouwen.

LEES OOK: Welke is echt en welke nep? 6 dingen waar je een Rolex aan kunt herkennen